• Waarom je buuf sneller zwanger wordt
  • De innesteling: Welke stoffen zijn nodig?
  • Eicel- en zaadkwaliteit: wat kan je doen?
  • Over sporten, voeding, DHEA , etc...

Zware of pijnlijke menstruaties: endometriose, myomen of poliepen?

door Rika Luka

Heb je hele zware menstruaties, of pijn tijdens je cyclus of daarbuiten, dan kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals een cyclus zonder eisprong, endometriose of adenomyose. Of het kan zijn dat je zonder het te weten met een baarmoederpoliep of myoom (=vleesboom) zit. In sommige gevallen kunnen ze invloed hebben op je vruchtbaarheid. In dit artikel zoemen we in op deze myomen en baarmoeder poliepen.

–> Gelijk weten wat je zelf kan doen? Klik hier.

Myomen

Meestal kunnen ze geen kwaad!

Myomen worden ook wel fibromen of vleesbomen genoemd. Rare naam natuurlijk, want ze lijken in de verste verte niet op bomen. Eerder op bolletjes. Of bollen. Maar dat terzijde. Onder invloed van teveel oestrogenen in je lichaam kunnen er vleesbomen in je baarmoeder ontstaan. Meestal pas na je 35e levensjaar. Ze bestaan voornamelijk uit spier,- en bindweefsel en voelen rubberachtig aan. Vaak zijn ze klein, heb je er meerdere én weet je niet eens dat je ze hebt. In 90% van de gevallen zitten ze in de spierwand van je baarmoeder, of aan de buitenkant van je baarmoeder. Dan voel je er meestal niks van. En beïnvloed het ook een mogelijke zwangerschap niet. Goed om te weten!

Symptomen

Myomen kunnen ook op andere plekken gaan zitten of echt groot worden,  en dan krijg je er wel last!

  • Ze kunnen dan heftige bloedingen veroorzaken.
  • En pijn.
  • En er mogelijk voor zorgen dat het bij de innesteling fout gaat.
  • Of dat je miskramen krijgt.

Verschillende soorten myomen

  • In de baarmoederwand – deze vleesbomen worden intramuraal genoemd. Je kunt hier zware menstruaties van krijgen en druk in het bekken.
  • Aan de binnenkant en onder het baarmoederslijmvlies – deze worden submuceus genoemd.Ondanks dat deze vorm van vleesbomen niet zo heel vaak voorkomt, kun je ook hier hevige menstruaties van krijgen. Ze groeien naar binnen toe, de baarmoederholte in.
  • Aan de buitenkant van de spierlaag – deze worden subsereus genoemd. Deze vleesbomen groeien juist naar buiten toe. Deze vleesbomen zorgen niet voor zware menstruaties, maar kunnen wel (veel) pijn en druk veroorzaken.
  • In het ophangbandje van de baarmoeder – deze worden intraligamentaire vleesbomen genoemd. Ook deze veroorzaken pijn.
  • In de baarmoederhals – deze myomen worden cervicale myomen genoemd. Ze komen amper voor maar hé, jij zou er maar net één hebben. Dan weet je hoe-ie heet. Je hebt dan pijn bij het vrijen, en ze zorgen voor tussentijdse bloedingen.
  • Buiten de vagina – ja, dit is een rare. En zeldzame. Maar het kan dus gebeuren dat een myoom uit de baarmoederholte naar buiten geduwd wordt. En als het ware geboren wordt. Daarom noemen ze deze variant een geboren myoom.

Goed om te weten

Professor Edward Lyons van de University of Manitoba stelt dat  het overgrote deel van de vrouwen met een vergrote baarmoeder aan adenomyose leiden en geen vleesboom hebben. Ook deze vrouwen hebben te kampen met zware menstruaties, pijnklachten, chronische buikpijn en soms vruchtbaarheidsproblemen. De verwarring ontstaat omdat het endometrium in plaats van dat het zich, zoals bij endometriose, naar buiten toe hecht aan bijvoorbeeld de buikwand of bepaalde organen, naar binnen slaat en zich hecht tussen het spierweefsel van de baarmoeder. Een vleesboom bestaat uit spierweefsel, een adenomyoom niet. Die hecht zich er alleen tussen. Meer over adenomyse lees je hier.

Hoe kun je de groei van myomen beperken?

De groei van myomen wordt gestimuleerd door oestrogenen. Met wijzigingen in je voedingspatroon kun je voorkomen dat ze groter worden. Hoe gaaf is dat? Gewoon met wat je op je bord schept! Onderaan vind je tips rondom lifestyle, voeding en supplementen waar je direct mee aan de slag kunt.

Poliepen

Poliepen zijn niet hetzelfde als vleesbomen.

Een poliep in het endometrium is in bijna alle gevallen een goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder. Of in het baarmoederhalskanaal. Ze zien eruit als een soort boompje of paddenstoel. Gaan poliepen groeien, dan worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden. Vaak weet je niet eens dat je poliepen hebt. Toch kunnen ze verschillende klachten geven:

  • Tussentijds bloedverlies
  • Vaginaal bloedverlies na de menopauze
  • Hevig bloedverlies
  • Heel soms – problemen met de innesteling of miskramen

Er zijn twee soorten poliepen te vinden in de baarmoeder (4):

  • Cervicale poliepen – dit zijn kleine poliepen die in de baarmoederhals zitten. Sommigen beschrijven ze als mini paddenstoelen: een steeltje met een breder kopje erop. Weet je dat ook weer. Afijn. Ze ontstaan meestal door, wederom, verhoogd oestrogeen. Maar bij deze poliepen spelen ook chronische ontstekingen een rol. Cervicale poliepen veroorzaken over het algemeen geen klachten, maar in sommige gevallen wel heel zware menstruaties. En heel, héél soms fertiliteitsproblemen.
  • Endometrium poliepen – deze zitten, zoals de naam al doet vermoeden, in het endometrium. Oestrogeen is ook hier de boosdoener. Ze komen vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Echt last heb je er niet van, maar ze kunnen wel hevig – en soms onregelmatig –  bloedverlies veroorzaken. En, net als bij bovengenoemde cervicale poliepen, in heel uitzonderlijke gevallen, onvruchtbaarheid.

Hoe worden myomen en poliepen behandeld?

Vroeger was men nogal makkelijk in het verwijderen van vrouwelijke organen als er myomen of poliepen in het spel waren. Vooral als de vruchtbare leeftijd verstreken was. Hoppa, de hele handel eruit, had je daar ook geen last meer van. Gelukkig zijn ze daar op teruggekomen, want – goh, wat raar nou toch! – die organen bleken toch meer invloed te hebben op het vrouwelijk welzijn dan gedacht werd. Dus gebruiken ze nu een minder invasieve ingreep, waarbij de chirurg niet in de baarmoeder hoeft te snijden. MyoSure noemen ze deze behandeling. Via de vagina wordt een instrument ingebracht waarmee de kwajongens verwijderd worden. En vaak kun je dezelfde dag nog naar huis.

Maar, los van zo’n behandeling, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen. Wat dan? Dat lees je hieronder!

Wat kan je zelf doen?

Lifestyle & voeding

  • If you do what you’ve done, you’ll get what you got – oftewel: pas je voedingspatroon aan! Zowel poliepen als vleesbomen groeien onder invloed van oestrogeen. Vooral poliepen hebben de vervelende eigenschap dat ze teruggroeien nadat ze medisch verwijderd zijn. Tenzij je dus iets aanpast aan je voedingspatroon. En hoe moeilijk kan dat zijn?!
  • Keep it natural – vermijd stoffen die het oestrogeen in lichaam de pan laten uitrijzen. Eet zo veel mogelijk biologisch & natuurlijk, en laat ook je synthetische cosmetica staan. Hier lees je welke stoffen verstorend zijn en wat je kan doen.
  • Blije lever & darmen – Verder moeten je lever en darmen goed op orde zijn voor een goede oestrogeen balans. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier. En dit is echt MEGA belangrijk. Lezen dus!

Supplementen

  • Vitamine D – pas op voor een vitamine D tekort. Studies (5) laten zien dat tekorten aan vitamine D een grote rol spelen bij het ontwikkelen van gezwellen. Uit een ander recent labaratoriumonderzoek blijkt dat vitamine D de groei van menselijke myoomcellen met wel 47% remt.  Het is mogelijk dat een vitamine D gebrek een risicofactor is voor het ontstaan en de groei van baarmoedervleesbomen. Laat regelmatig je vitamine D levels checken en suppleer bij indien nodig. Voor je vruchtbaarheid zie ik vitamine D waardes het liefst rond de 100nmol/L. Voor je arts is 60nmol/L vaak al voldoende. Niet dus! Vraag daarom altijd je uitslag op en neem geen genoegen met ‘alles is prima’.
  • Curcuma C3 –  Curcumine is de gele pigmentstof uit het kruid kurkuma. Je weet wel, waar je van die gele vlekken van krijgt in je kleding 😉 Verkennend onderzoek laat zien dat curcumine de groei van vleesbomen kan beperken.(2) Daarnaast kan het de dood van myoomcellen bij mens en dier bevorderen. En dat is een goed iets! Maar: Kurkuma wordt niet goed opgenomen door het lichaam, tenzij je er zwarte peper (bioperine) of fenegriek aan toevoegt. In mijn praktijk werk ik daarom met Curcuma C3, dat is curcumine waar ook bioperine en fenegriek aan toegevoegd is. Zie shop.
  • Groene thee extract – Onderzoek wijst uit dat groene thee extract vleesbomen kan doen slinken (1)! Dat is mooi, want het verwijderen van grote vleesbomen kan een ingrijpende operatie zijn en de risico’s – zoals wondinfectie en inwendige littekenvorming – zijn niet bevorderlijk voor je vruchtbaarheid.  Maar let op: groene thee extract bevat cafeïne. Hoeveel precies, verschilt van merk tot merk. Het bevat weliswaar minder cafeïne dan koffie, maar het zet wel je systeem op ‘aan’. Neem de capsules daarom altijd in de ochtend. Zeker als je gevoelig bent voor cafeïne. Waarom? Nou, uit cafeïne maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Het stresshormoon, weet je nog? En teveel van dat stresshormoon is niet goed voor je vruchtbaarheid. Er zijn ook groene thee extract druppels op de markt die alcoholvrij zijn. Dat een uitstekende optie. Heb je een positieve zwangerschapstest in handen? Stop dan met het groene thee extract.

REFERENTIE

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3742155/
(2) Curcumin in Reduction Size of Myoma Uteri – Akarapon Sukonthanonta, Paweena Phaliwong, Sinart Prommas.
(3) https://www.hevigbloedverlies.nl/blog/welke-typen-myomen-zijn-er
(4)  https://www.hevigbloedverlies.nl/blog/welke-typen-poliepen-zijn-er
(5) Vitamin D and Uterine Fibroids—Review of the Literature and Novel Concepts – Michał Ciebiera, Marta Włodarczyk, Magdalena Ciebiera, Kornelia Zaręba, Krzysztof Łukaszuk and Grzegorz Jakiel

  • Waarom je buurvrouw sneller zwanger wordt,
  • Welke 3 nutriënten belangrijk zijn voor de innesteling
  • Waarom ontspanning zo belangrijk is
  • Over sporten, voeding, mindset, melatonine
  • ...en nog veel meer!

wat is van toepassing op jouw situatie?