In de basis moet het goed zitten

Je bent er bijna!

Vul je (correct!) email adres in en krijg:

  • 👉🏻 direct toegang tot alle lessen
  • 👉🏻 begeleidende mails, Q&A’s en recepten
  • 👉🏻 een toegangscode indien je de lessen vanaf een ander toestel wil bekijken
×

Wist je dat uit één rijpe eicel vier cellen ontstaan, namelijk één eicel en drie poollichaampjes? En bij de man uit één kiemcel vier spermacellen ontstaan? Dit proces heet Meiose en daarbij wordt het genetisch materiaal maar liefst twee keer gekopiëerd. Belangrijk dat hier geen fouten in sluipen! Een innesteling die steeds mislukt of herhaalde miskramen zijn – volgens sommige bronnen in 70% van de gevallen(!)- te wijten aan foutjes in het genetisch materiaal van de eicel of van de winnende spermacel. En dat, terwijl op het eerste gezicht alles prima in orde leek!

–> Gelijk weten wat je eraan kan doen? Klik hier.

Wat bepaalt de eicelkwaliteit?

Bedankt, ma!

Als meisje worden je eicellen al heel vroeg gemaakt. Terwijl je nog in de buik van je eigen moeder zit namelijk! Dus zo bezien, draagt je moeder ook jóuw toekomstige kroost al bij zich..! Raar idee. Afijn. In theorie zijn de eicellen die je meekrijgt, de eicellen waar je het in jouw leven mee moet doen. Je maakt er niet meer aan, wat je hebt, dat heb je.
Wat jouw moeder at – de vetten, de anti-oxidanten en de hoeveelheid eiwitten – bepaalt deels de kwaliteit van de eicellen die in jouw mini eierstokjes aangelegd werden. At je moeder bijvoorbeeld veel eiwitten terwijl jij in haar buik zat, dan werden er waarschijnlijk meer energiefabriekjes ingebouwd in je (ei)cellen dan wanneer je moeder hier (te) weinig van binnenkreeg. In je eicellen zorgen deze energiefabriekjes, mitochondriën genaamd, ervoor dat er genoeg energie is voor belangrijke processen als de eicelrijping en de celdelingen van het embryo.

Powerhouse

Wat blijkt nu? Eicellen bevatten gemiddeld 15.000 mitochondriën, dat is 10 keer meer dan andere lichaamscellen! Ingenieus, niet? Maar waar is die extra power dan voor nodig? Drie maanden voor je eisprong (of punctie) gaan je eicellen groeien om zich klaar te maken voor de Grande Finale: je eisprong. Gedurende deze periode ontstaan uit 1 rijpende eicel 4 cellen: 1 eicel en 3 poollichaampjes. In dit rijpingsproces wordt het erfelijk materiaal tot twee maal toe(!) gekopieerd, verdeeld over de cellen en opgelijnd. Belangrijk dus dat hier geen fouten in sluipen en dat in de uiteindelijke eicel 2 chromosomen terechtkomen in plaats van 1 of 3! Het proces van kopiëren en oplijnen van de chromosomen in de eicel heet meiose en vraagt echt HEEL veel energie. Vandaar dat er zoveel energiefabriekjes ingebouwd worden in je eicellen. Hoe meer, hoe beter.

Wat bepaalt de zaadkwaliteit?

Rijpende zaadcellen ondergaan, net als rijpende eicellen, ook het proces van meiose, waarbij uit één kiemcel maar liefst vier spermacellen ontstaan. Net als bij de eicel worden de chromosomen in de spermacellen gekopiëerd en opgelijnd. Het is, nogmaals, echt super belangrijk dat hier geen fouten in sluipen. Gaat er namelijk iets mis tijdens de Meiose, omdat je mitochondriën bijvoorbeeld onvoldoende energie produceren, dan krijg je DNA fragmentatie, of teveel chromosomen (namelijk drie stuks) of te weinig (namelijk maar één) in de spermacel. En dat is geen goede basis om op verder te bouwen. Net als bij de vrouw is er superveel energie nodig om het Meiose proces goed te laten verlopen. Het hebben van traag, of weinig, zaad kan een indicatie zijn dat het minder goed zit met de kwaliteit van het genetisch materiaal in de zaadcel.

‘Goed zaad’ en toch onverklaarbaar onvruchtbaar

Ook al heb je als man het diploma ‘superzaad’ aan de muur hangen, inclusief schouderklopje van je fertiliteitsarts, als er geen DNA fragmentatietest uitgevoerd is kan het zijn dat je ten onrechte hoge cijfers hebt gekregen. Twee buitenlandse onderzoeken (*) lieten zien dat bij respectievelijk 26% en 42% (!) van de mannen van onverklaarbaar onvruchtbare stellen, er sprake was van te sterk gefragmenteerd sperma-DNA. Deze DNA fragmentatie test gebeurt helaas (nog) niet in Nederlandse klinieken. Voorlopig worden enkel de hoeveelheid sperma en de snelheid ervan als marker genomen om de kwaliteit te bepalen.

Waarom de innesteling steeds niet lukt…

De uiteindelijke embryokwaliteit hangt evenveel af van de kwaliteit van het genetisch materiaal van de winnende spermacel als van de eicel. Men schat dat bij vrouwen waar de innesteling steeds niet lukt, of die steeds miskramen krijgen, in 50% van de gevallen (volgens sommige bronnen zelfs 70%*) de oorzaak ligt in chromosomaal abnormale embryo’s. Dat wil dus ook zeggen dat het innestelingsprobleem zowel bij de man als bij de vrouw kan liggen. Oók bij een A-kwaliteit embryo. En dat het niet persé aan de baarmoeder ligt die het embryo ‘afstoot’. Nee, als het basismateriaal niet op orde is, lukt zwanger worden gewoon niet. Of, je wordt wel zwanger, maar krijgt een miskraam. Ergens is het logisch, want als de fundering niet goed is, is het lastig om daar gezond op verder te bouwen.

Waar loopt het fout?

1. Onvoldoende energie of bouwstoffen voor correcte kopietjes:

We hebben net gelezen dat je voldoende celenergie nodig hebt om alles optimaal te laten verlopen. De mitochondriën spelen hierin een grote rol. De hoeveelheid én de kwaliteit van die energiefabriekjes moet in orde zijn. Je kan namelijk wel heel veel mitochondriën ingebouwd hebben, maar als die fabriekjes maar op halve kracht draaien, worden de broodjes minder goed afgebakken dan de bedoeling is.

Om correcte kopietjes te kunnen maken van de chromosomen, zijn er volgende zaken belangrijk:

  • Je hebt voldoende bouwstenen nodig. Die bouwstenen hebben een naam, namelijk ‘nucleotiden’. En die nucleotiden hebben zelf ook grondstoffen nodig om hun werk naar behoren te kunnen doen.
  • Actieve B-vitamines spelen een belangrijke rol. En dat zijn andere B-vitamines dan diegene die je bij de doorsnee drogist in een multi vindt – je hebt namelijk de bioactieve, lichaamsvriendelijke varianten nodig.
  • Naast stoffen om het kopiëren goed te laten verlopen, heb je ook stoffen zoals anti-oxidanten en DHA nodig die het genetisch materiaal beschermen tegen vrije radicalen, anders krijg je alsnog foutjes (mutaties of defragmentatie) in het DNA. Vrije radicalen zijn ’the bad guys’ en anti-oxidanten zijn een soort Super Ninjas die vrije radicalen kunnen afvangen. Dat wil je, want vrije radicalen kunnen schade aanrichten in het DNA van je eicellen, of de mitochondriën beschadigen.

2. Teveel ‘vuurwerk’

Apoptose & necrose
Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Tja. Af en toe legt een cel toch het loodje. Doordat de energiefabriekjes in de cel te oud zijn geworden en niet meer goed hun werk kunnen doen, bijvoorbeeld. Of doordat de cel beschadigd is door externe factoren, zoals bovengenoemde vrije radicalen. In het eerste geval zou je het ‘the eco way’ – oftewel apoptose – kunnen noemen. Alles is strak onder controle en alle celonderdelen worden netjes gerecycleerd. Very Dutch. Very duurzaam. Dat heeft onze voorkeur natuurlijk.

In het tweede geval, ‘the disco way’ – oftewel necrose – wordt het proces in gang gezet door een klein knalletje, waarbij de celonderdelen zich opblazen.. Dat gaat gepaard met mini ontstekingen. Niks recyclage in dit geval. Van dat knallende celletje en die mini ontstekingen voel je niets wanneer je de juiste vetzuren in je celwand hebt zitten. Dan wordt de brand namelijk netjes geblust en blijft de schade beperkt. Zo, dat gevaar is ook weer geweken. Maar heb je de verkeerde vetzuren in je celwand zitten, tja, dan is het een ander verhaal. Meestal loopt het dan uit de hand, net als op oudejaarsavond 2019 in Scheveningen.
Die ‘foute’ vetzuren zijn vooral transvetten en die zitten in margarines en alles wat gefrituurd is. Zoals kroketjes. Of oliebollen, om in de nieuwjaarssferen te blijven. En dan krijg je vuurwerk. Disco. Want het stukgaan van een cel gaat gepaard met ontzettend veel vrije radicalen, the ‘bad guys’ die de omliggende cellen ook kunnen stukmaken. Zo kan het gebeuren dat het vuurwerk ook de eicellen, zaadcellen of een embryo treft en beschadigt.

Het belang van DHA.
Wil dat zeggen dat er geen oliebollen of kroketten meer op het menu mogen staan tijdens de jaarwisseling? Helemaal niet. Als er maar genoeg goede vetzuren in de vorm van DHA  tegenover staan. DHA vind je in vis, garnalen en schaal,- en schelpdieren. Specifieker: in WILD gevangen vis en garnalen, die krill gegeten hebben. DHA zit namelijk niet in gekweekte vis of garnalen die soja, mais, antibiotica en God-weet-wat-nog-meer te eten hebben gekregen. Daar zit vooral linolzuur in in plaats van DHA. En dat is juist ontstekingsbevorderend. Precies wat we niet nodig hebben.

3. Teveel stress

  • Stress= vrije radicalen. Stress verhoogt de productie van NfKb stofjes in je bloed. Dat zijn ontstekingsbevorderende stofjes. Die veroorzaken de productie van meer vrije radicalen. Die wil je dus liever niet. Als stress chronisch wordt kan dit een probleem worden. Als dit uit de hand loopt zijn 2 dingen heel handig om te doen. Leer ontspannen, en ga aan de slag met je bloedsuikerspiegel.
  • Bloedsuiker. Een jo-jo-ende bloedsuikerspiegel is enorm ontstekingsbevorderend. Minder suikers en snelle koolhydraten in je voedingspatroon is dus heel handig. In les 9 leer je meer hierover. Bovendien, als je bloedsuikerspiegel vaak te hoog is, gaat een gedeelte van het hemoglobine in je bloed versuikeren. Hemoglobine kan dan minder zuurstof vervoeren dan normaal, met minder energieproductie als gevolg. Vandaar de ‘afternoon -dip’. En zoals je al las is voldoende energie super belangrijk voor voortplanting.
  • Doorbloeding haarvaatjes. Voor de aanvoer van zuurstof en nutriënten en de afvoer van toxines zijn je eierstokken en baarmoeder voor 100% afhankelijk van bloed haarvaatjes. Stress maakt je bloed minder vloeibaar. Dit heeft grote impact op de doorbloeding van haarvaatjes die je eierstokken en baarmoeder bedienen. Bekijk even dit filmpje. Als je weet hoe belangrijk bloedtoevoer is voor de aanvoer van zuurstof voor celenergie en beschermende nutriënten dan snap hoe belangrijk het is om te leren ontspannen.
  • Vocht inname. De meeste mensen zijn een soort kamelen geworden en functioneren op minimale hoeveelheden water. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, daalt het percentage water in je bloed, waardoor het stroperiger wordt. En stroop stroomt nu eenmaal minder snel dan water, niet? Met water in je bloed gaat het transport van zuurstof, voedingsstoffen en de afvoer van gifstoffen sneller. Dus nog een reden om regelmatig het glas te heffen! Met water, wel te verstaan. Liefst warm met mineralen of kruiden erin, zoals ‘tissue thee’. Waarom lees je in dit artikel.

4. Een tekort aan CoQ10 en anti-oxidanten door ouderdom of een verkeerd voedingspatroon

Bij processen in de energiefabriekjes komen, ongewild, vrije radicalen vrij. Die kunnen schade opleveren in de fabriek zelf en, als het uit de hand loopt, zelfs het cel DNA, of de cel zelf, stukmaken. Gelukkig doen mitochondriën aan ‘damage control’. Phew. Wel zo netjes ook! Hoe ze dat doen? Ze slaan zoveel mogelijk CoQ10 op in de wand van de fabriek, aka cel. CoQ10 is namelijk een anti-oxidant. Verder is coQ10 ook nodig om überhaupt energie te kunnen maken.

Naarmate je ouder wordt, daalt het niveau van CoQ10 dat in je mitochondriën wordt geproduceerd. De coQ10 piek heb je tussen je 25 en 30e levensjaar, daarna gaat het bergafwaarts. Gelukkig kan je CoQ10 tegenwoordig suppleren en heb je ook nog PQQ als redmiddel. Meer hierover lees je in het roze blok.

Zoals eerder aangestipt is CoQ10 is niet de enige anti-oxidant die werkzaam is in de cel en de mitochondriën beschermt. Wanneer er kopietjes gemaakt worden van de chromosomen, is je DNA extra kwetsbaar. Voor de bescherming van je DNA heb je voldoende zink, selenium, vitamine C, vitamine E en L-carnitine. Die kan je, in principe, uit je voeding halen. Helaas is de realiteit tegenwoordig dat 95% van de bevolking een tekort heeft aan één of meerdere van deze stoffen. In mijn praktijk leg ik daarom de nadruk op de volgende punten:

  • pas je voeding aan
  • beperk stress 
  • suppleer gericht bij – moet je bovenstaande lijst aan vitamines en mineralen allemaal apart gaan suppleren? Nee, absoluut niet. Een teveel kan namelijk ook averechts werken. Neem ze daarom liever in een complex. Dan krijg je kleine, veilige hoeveelheden binnen. Bovendien recycleren deze anti-oxidanten elkaar én het aanwezige CoQ10. Met andere woorden: in een complex kunnen ze langer en effectiever doorwerken. Onder het kopje ‘supplementen’ in het roze blok hieronder lees je precies welke ik voorschrijf.

5. Hormonale disbalans

Er zijn veel redenen te noemen waarom je hormonaal uit balans kan raken. Chronische stress is er één van. Een lever die moeite heeft om te ontgiften van lichaamseigen hormonen, of hormonen uit een traject, is een andere. Of darmen die niet op orde zijn, ook een grote ‘influencer’. Hoe beter de boel in evenwicht is, hoe beter het hele voortplantingsproces kan verlopen.

Wat kan je zelf doen?

Supplementen

  • Voldoende anti-oxidanten
    Anti-oxidanten zijn de Super Ninja’s die je nodig hebt om je cellen tegen anti-oxidanten te beschermen, weet je nog? Bovendien helpen ze het embryo overleven. Het anti-oxidanten complex van Supple is special ontworpen ter ondersteuning van mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid, het bevat oa zink, selenium, coQ10 als ubiquinol, astaxanthine, etc.
  • B-vitamines
    Voor de celdeling bij het embryo heb je B-vitamines nodig. Veel mensen hebben een B12 of B6 tekort. En 1 op de 2 mensen heeft een genetische afwijking waarbij folaat (B11) niet goed omgezet wordt naar de actieve en bruikbare vorm. Alleen die actieve vorm zet zoden aan de dijk. Gelukkig kun je dat probleem omzeilen door voldoende folaat en/of actief folaat te suppleren. Wat hierbij goed is om te weten, is dat synthetisch foliumzuur niet hetzelfde is als folaat! Met de synthetische vorm kan je lijf niet goed uit de voeten. Let dus goed op welke vorm je koopt. Alle B-vitamines ondersteunen elkaar, het is dus slim om een complex of een multi te kiezen met alle actieve B-vitamines erin, zodat je ze allemaal in de juiste verhouding en vorm binnenkrijgt.
  • Omega-3 als DHA
    DHA is het ‘juiste’ vetzuur dat in je celwanden ingebouwd hoort te zitten. Is dat het geval, dan lukt het om ontstekingen te dempen en wordt de cel beschermd. Het houdt ook de celwand soepel, zodat de cel beter het transport van zuurstof en nutriënten en de afvoer van toxines kan regelen. Zijn de verkeerde vetzuren ingebouwd, dan gaat dit veel moeiijker. Een soepele eicelwand is ook nodig zodat een spermacel makkelijk de eicel binnen kan dringen en kan bevruchten. Volgens laboratoria die regelmatig de omega-3 status checken in het bloed, komen zware DHA tekorten voor bij ongeveer 98% van de ingestuurde testen. Logisch, als je bedenkt hoe weinig vette – en wilde!-  vis de meeste mensen eten. Daar zit namelijk DHA in. Pas na een maand suppletie met hoge doseringen DHA (600-1000 mg per dag of meer) zien ze de waarden normaliseren. Zelf werk ik met een visolie of vega-omega-3 DHA uit algen (voor de vega’s onder ons) van het merk Supple.
  • CoQ10 (of Ubiquinol) & PQQ & Shalijit (Ubi-PQQ)
    PQQ of pyrroloquinoline is een stofje dat je in heel kleine hoeveelheden in voeding vindt als bleekselderij, kiwi, matcha, peterselie, spinazie en natto. Je lichaam kan PQQ zelf niet aanmaken. Het is nog maar sinds kort op de markt als supplement en kan een winnaar zijn wat vruchtbaarheid betreft. Het stimuleert namelijk de groei van nieuwe mitochondriën in verouderde cellen. Mitochondriale biogenese wordt dat genoemd. PQQ staat bij vooruitstrevende fertiliteitsklinieken op de vitaminelijst. Het wordt ingezet voor het verbeteren van de eicelkwaliteit, vooral bij vrouwen met een lage ovariële reserve of bij slechte ovariële respons. PQQ wordt altijd ingezet met CoQ10 omdat deze twee elkaar versterken: PQQ creëert meer mitochondriën, terwijl CoQ10 de mitochondriën helpt om efficiënter energie te creëren. Je lichaam maakt coQ10 zelf aan, maar dat vermogen daalt naarmate je ouder wordt. Op je veertigste heb je minder dan de helft CoQ10 in je weefsels over in vergelijking met toen je twintig was! Ubiquinol is de omgezette, actieve vorm van CoQ10. Het is wel een stuk duurder dan gewone CoQ10, maar is beter opneembaar. CoQ10 heb je niet alleen nodig om cel-energie te maken, maar als ubiquinol beschermt het ook de mitochondriën!
    Een super krachtige combi is PQQ plus coQ10 (als ubiquinol) plus fulvinezuur uit Shalijit. Waarom deze combi?
    Uit studies blijkt dat wanneer coQ10 wordt gecombineerd met fulvinezuur uit shilajit, de mitochondriale functie nog beter wordt! Shilajit is een natuurlijke stof die voornamelijk voorkomt in de Himalaya, eeuwenlang gevormd door de geleidelijke afbraak van bepaalde planten door de werking van micro-organismen. Fulvinezuur die uit shilajit wordt gewonnen werkt synergetisch met CoQ10. Shalijit-fulvinezuur stimuleert de mitochondriale energieoverdracht en maakt energieproductie in de cellen efficiënter. Fulvinezuur uit shilajit kan – omdat het een erg kleine molecuul is – makkelijk de cel binnenkomen en zorgt voor een verhoogde opname van nutriënten. Ook PQQ een ubiquinol komen daardoor veel makkelijker de (ei)cellen in.PQQ kan je kopen in een natuurlijke en een synthetische – en veel goedkopere – variant. Alle onderzoeken werden gedaan met de natuurlijk vorm, namelijk bioPQQ (= MGCPQQ), gemaakt uit bacterieculturen. Deze vorm zou beter opneembaar zijn, maar is – helaas – ook duurder.In mijn praktijk werk ik tegenwoordig met Ubi-PQQ. Dit supplement combineert deze 3 stoffen.
  • Magnesium
    Magnesium is het anti-stress mineraal bij uitstek. Magnesium waar ook taurine en B6 bij in zit heeft mijn voorkeur. Ik schrijf het voor samen met twee maatlepels L-glutamine, dat maak je meer van het hormoon GABA aan. Dit hormoon is een soort uit-schakelaar en zorgt ervoor dat je kan afswitchen in je hoofd. Rust! Je cortisolspiegel daalt, waardoor je lichaam meer van het slaaphormoon, melatonine, gaat produceren en je dieper gaat slapen. Hoe minder je stresst, hoe dieper je slaapt en hoe beter dat is voor je vruchtbaarheid.
  • Cordyceps. Cordyceps moduleert je immuunsysteem. Dit wil zeggen, het kan ervoor zorgen dat het rustig blijft en alleen zijn werk doet als het écht nodig is, in het geval van virussen bijvoorbeeld. Stop ermee als je zwanger bent. Zit je in een traject en is de eicelopbrengst vaak matig? Dan kan dit middel ook helpen. Lees de instructies wanneer je het dan neemt.
  • Chlorella
    Chlorella is een superfood-alg. Het bevat heel veel nucleotiden. Dat zijn de bouwsteentjes waar genetisch materiaal uit opgebouwd is, weet je nog? Maar chlorella biedt veel meer dan dat. Het ondersteunt je lever, bindt schimmels en zware metalen aan zich en zorgt voor een betere zuurstoftransport. Zorg dat je (biologische) chlorella met gebroken celwand koopt. Anders neem je het namelijk moeilijk op. Meer over chlorella en wat het voor je vruchtbaarheid kan betekenen bekijk je hier.
  • Ashwagandha
    Ashwagandha is een Ayurvedisch kruid dat ik vaak inzet wanneer ik vermoed dat iemand door lage GABA spiegels overprikkeld is, niet af kan switchen in zijn hoofd en dus geen rust vindt. Het is een adaptogeen kruid, dat ervoor zorgt dat je je minder gespannen voelt, meer rust in je hoofd hebt en minder gaat piekeren. Zorg dat je biologische Ashwagandha KSM-66 aanschaft. Dat is een vorm waar alle delen van de plant inzitten. Alle wetenschappelijk research is met KSM-66 gebeurd.
  • DHEA
    Ben je 40+, heb je een lage eicelreserve, of zit je in een traject en heb je steeds een hele lage ‘oogst’ aan eicellen? Dan kan DHEA iets voor je betekenen. DHEA (niet verwarren met DHA!!!) is een hormoon dat je lichaam zelf produceert, maar waarvan de hoeveelheid afneemt naarmate je ouder wordt. De maximale aanmaak van DHEA is rond het 20e levensjaar. Op je 65e is dit nog maar 10 à 20 procent van wat het op het hoogtepunt was. Uit DHEA maakt je lichaam oestradiol aan. Een tekort aan oestradiol heeft invloed op de ovulatie en uit zich in een tekort aan luteïniserend hormoon of het follikel stimulerend hormoon. In voortuitstrevende fertiliteitsklinieken (zoals bijvoorbeeld in Düsseldorf) wordt het bijna altijd voorgeschreven bij een lage ovariële respons. DHEA moet je wel langere tijd nemen. Men vermoedt dat het nog voor de periode waarin de Meiose plaatsvindt (drie maanden vóór je eisprong) effect heeft op je eicellen. In ieder geval blijkt uit de praktijk dat hoe langer je het neemt, hoe beter het effect is. Meer eicellen van betere kwaliteit bijvoorbeeld. Je kan zelf een speekseltest laten uitvoeren om te bepalen hoe het met je DHEA zit. Meer over DHEA, wat het is en hoe het werkt lees je hier.
    Let op: gebruik DHEA niet als PCOS hebt. Sommige vrouwen (die PCOS gevoelig zijn) gaan uit DHEA  meer testosteron maken dan oestradiol. De symptomen zijn onder anderen haaruitval of acné. Stop dan met DHEA.

Voeding

  • Pak insulineresistentie aan. De eerste stap daarbij is: suikers en granen (dus brood en pasta) minderen. Want ja, ook brood en deegwaren zijn suikers. Een onschuldig bord spaghetti staat al gelijk aan zo’n 26 klontjes suiker. En ja, dat geldt ook voor de spelt, volkoren of glutenvrije rijst,- of maïsversie. (Sorry!) Beweeg elke dag minimaal een half uur, dat is super belangrijk! Sporten (yoga/wandelen/fitness/zwemmen.etc) vóór je gaat eten zorgt ervoor dat je beter met de suikers uit je maaltijd kunt dealen. In het boek vind je een uitgebreid stappenplan om hiermee bezig te gaan.
  • Drink voldoende water. Je hebt ongeveer 2 liter water per dag nodig. Oók als je (nog) niet zwanger wilt worden! Gele plas? Dan ben je uitgedroogd. Alleen je ‘ochtendplas’ mag geel zijn, de rest van de dag hoor je redelijk heldere bergstroompjes te plassen… Om het water beter op te nemen -en dus niet continu naar de wc te hoeven hollen –  is het aan te raden je water te mineraliseren door er wat Keltisch zeezout of mineralen druppels zoals Mineralen Concentraat aan toe te voegen. Anders dan in het boek Innesteling werk ik nu met warm water of tissue kruiden thee. Hier lees je waarom.
  • Hormonale detox. Synthetische hormonen uit trajecten of xeno-oestrogenen (= pesticiden, BPA’s etc.) kunnen lang in je lichaam blijven hangen, afhankelijk van hoe goed jouw lever ze kan afbreken en of je darmen ze effectief kan afvoeren. Anders kunnen ze je hormoonbalans verstoren. De verhouding is dan verstoord tussen oestrogeen en andere hormonen, en ervoor zorgen dat je chagrijnig, vermoeid en emotioneel bent. (Zit je in een traject, dan kan het zijn dat hormonen die je spuit daardoor minder effect hebben.) Eet zoveel mogelijk biologische groenten en fruit, ongeveer 400gram per dag (aan de soepen dus, dan krijg je met gemak een lading groenten binnen!). Het stofje DIM (ook als supplement verkrijgbaar) zit in broccoli en helpt je lichaam te ontgiften van synthetische hormonen of pesticiden. DIM als supplement kan je beter niet tíjdens een traject nemen, maar wel tussen twee trajecten in. Om goed te kunnen ontgiften moet ook je darmflora op orde zijn. Lees ook dit artikel over oestrogeendominantie.
  • Darmen op orde. Het is echt heel belangrijk dat je darmen op orde zijn! Ze zorgen voor de opname van voedingsstoffen en een goed werkend immuunsysteem. Bovendien maken ze belangrijke hormonen aan zoals serotonine (het happy hormoon!) en GABA. Als je lever eenmaal hormonen heeft afgebroken en op non-actief heeft gezet, zorgt een optimaal darmmilieu ervoor dat die hormonen ook daadwerkelijk afgevoerd kunnen worden. Lukt dat niet, dan worden ze opnieuw geactiveerd en raken je hormonen nog meer van de wap.

Lifestyle

  • Zorg voor een betere zuurstoftoevoer en doorbloeding. Ga.Naar.Buiten! Wandel. Of ga sporten. Of doe yoga. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding én een betere ontgifting van je lever. Wat ook kan helpen is fertiliteitsmassage.
    Tip: In de Online fertiliteitsyoga cursus leer je gerichte yogaoefeningen (bekkenopeners, ademhalingstechnieken en omgekeerde houdingen) voor een betere doorbloeding en dus betere zuurstoftoevoer specifiek naar je bekkengebied en voortplantingsorganen. Een aanrader!
  • Ontspan, ontspan, ontspan. Stress heeft invloed op alles. Dus ook op je hormonen. En op de viscositeit van je bloed. Ontspanning, zoals yoga of een wandeling in de natuur, maken je bloed weer vloeibaarder. Probeer je dag altijd af te sluiten met een ontspannende fertiliteitsyoga oefeningen (zie ook de downloads van het gratis programma), dan daalt je cortisolniveau namelijk, rond je je dag bewust af en kun je relaxt naar bed gaan. Waardoor je dieper slaapt. En dat komt je hormonen ten goede.
  • Social media vasten in de avond. Vermijdt prikkels vlak voor je gaat slapen. Dan slaap je dieper en dat is veel beter voor je vruchtbaarheid. Dus: dag mobiel, Ipad, tv, etc… want voldoende diepe slaap, voor minimaal 7 à 8 uur – is heel belangrijk! En het blauwe licht uit deze apparaten heeft daar geen goede invloed op.

REFERENTIES
(*) https://www.cell.com/trends/genetics/pdf/S0168-9525(07)00395-2.pdf // Rebecca Fett – it all starts with the egg
(**)
Sperm DNA damage has a negative association with live-birth rates after IVF, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23200202 // Prevalence of high DNA fragmentation index in male partners of unexplained infertile couples, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23596042
– Oxidative Stress as Cause, Consequence, or Biomarker of Altered Female Reproduction and Development in the Space Environment – Jon G. Steller,Jeffrey R. Alberts andApril E. Ronca
– Oxidative stress and its implications in female infertility – a clinician’s perspective – Ashok Agarwal , Sajal Gupta, Rakesh Sharma
– Impact of oxidative stress on female fertility Elizabeth H. Ruder, Terryl J. Hartman, and Marlene B. Goldman https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2749720/
– Oxidatieve stress zorgt voor verlaagde spermaconcentratie, bewegelijkheid en zorgt voor verlaagde bevruchtingscapaciteit Aitken & Clarkson, 1987; Aitken et al., 1989; Sharma & Agarwal, 1996; Sikka, 2001).
– De rol van anti-oxidanten op mannelijk sperma http://www.clevelandclinic.org/reproductiveresearchcenter/docs/agradoc384.pdf
– Omega-3 Fatty Acids and Pregnancy – Jaclyn M Coletta, MD,Stacey J Bell, DSc, RD, and Ashley S Roman, MD, MPH
– Dietary omega-3 but not omega-6 fatty acids down-regulate maternal dyslipidemia induced oxidative stress: A three generation study in rats. Ramaiyan, Bettadahalli, Talahalli.
– Eating a diet with three times the recommended daily intake of linoleic acid might be harmful in pregnancy https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190525132204.htm
– Onverzadigde meervoudige vetzuren ingebouwd in het sperma plasma membraan zijn zeer gevoelig voor vrije radicalen schade. (Saleh & Agarwal, 2002).
– Hoe meer transvetten in sperma hoe lager de sperma concentratie. (Chavarro JE ea, 2011 & 2013.)
– Meer omega 3 dan omega 6 vetten inname verhoogt sperma kwantiteit, bewegelijkheid en morfologie.(Safarinejad MR, ea 2009)
– CoQ10 and male fertility – a meta analysis. https://www.researchgate.net/publication/255177807_Coenzyme_Q10_and_male_infertility_A_meta-analysis
– The association between coenzyme Q10 concentrations in follicular fluid with embryo morphokinetics and pregnancy rate in assisted reproductive techniques. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28185121
– Pretreatment with coenzyme Q10 improves ovarian response and embryo quality in low-prognosis young women with decreased ovarian reserve. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5870379/
– Coenzyme Q10 restores oocyte mitochondrial function and fertility during reproductive aging.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4568976/

Expert tip

In mijn praktijk werk ik met 3 producten als basis voor zowel man als vrouw. Een multi met actieve B’s, een anti-oxidanten complex en DHA als algenolie capsules of visolie. Daarmee krijg je de basis stoffen die nodig zijn voor je vruchtbaarheid binnen.

BEKIJK